Meer Bosch 500

Den Bosch ademt in 2016 Jeroen Bosch. Er zijn bijvoorbeeld meer dan negentig evenementen en activiteiten op touw gezet. En natuurlijk ben ik niet de enige die haar Jeroen Bosch 500-ervaring wil delen op internet. Daarom zet ik hieronder een lijstje met links van organisaties, clubs, instellingen en Bosch-gekke personen die allemaal hun steentje bijdragen aan Bosch 500. Deze sites vormen voor mij vaak een handig naslagwerk maar zijn soms ook een bron van inspiratie. Net zoals ik dat voor anderen hoop te zijn met mijn BoschBlog.

┌───────────────────────────────────────────────────────
Stichting Jh Bosch500jheronimus Bosch 500 biedt op haar site het meest complete programma van alle activiteiten die plaatsvinden in het kader van het Jeroen Bosch-jaar 2016.

Stichting Jheronimus Bosch 500
┌───────────────────────────────────────────────────────
Kees van den OordKees van den Oord,
historicus en kenner van de lokale cultuur, dook in de geschiedenis van Jheronimus Bosch. In een wekelijkse blog verrijkt hij ieders kennis over de middeleeuwse schilder.

Blog historicus dr. Kees van den Oord

┌───────────────────────────────────────────────────────
noordbrabantsmuseum-logoHet Noordbrabants Museum krijgt een hoofdrol dit jaar met zijn grote overzichtstentoonstelling van Bosch, getiteld: ‘Visoenen van een Genie’. Nooit eerder kwamen zoveel werken van Bosch terug naar zijn stad. Van 13 februari tot en met 8 mei.

Noordbrabants Museum 

┌─────────────────────────────────────────────────────── Stedelijk Museum ingangHet Stedelijk Museum ‘s-Hertogenbosch exposeert het hele jaar door werk van kunstenaars, die zijn geïnspireerd door Bosch. Tot en met 5 juni is er het prachtige videodrieluik van Jeroen Kooijmans te zien.

Stedelijk Museum ‘s-Hertogenbosch

┌─────────────────────────────────────────────────────── JBAC-fotoAlles wat in het Jheronimus Bosch Art Center gebeurt, en dat zal geen verbazing wekken, staat dit jaar in het teken van zijn naamgever. Voor een uitgebreid programma, raadpleeg de site.

JBAC, het Jheronimus Bosch Art Center

┌─────────────────────────────────────────────────────── 
kringvrienden_jereoenKring Vrienden van ‘s-Hertogenbosch
is tot buiten de landsgrenzen bekend om zijn vaartochten op de Binnendieze. De bestaande Jeroen Bosch-route is nu in samenwerking met de Efteling aangepast tot een super-spectaculaire hemel- en hellevaart.

Kring Vrienden van ‘s-Hertogenbosch

┌─────────────────────────────────────────────────────── 
vvv den boschDe VVV aan de Markt is het visitekaartje van Den Bosch en omgeving, dus vind je hier ook van alles over het programma rond 500 Jaar Jeroen Bosch.  Met name de stadswandelingen rond de beroemde schilder kan ik aanraden.

VVV Den Bosch

┌──────────────────────────────────────────────────────

foto Marc Bolsius

foto Marc Bolsius

Frank van Geloven (mijn oud-collega van het Brabants Dagblad) dompelt zich dit jaar helemaal onder in het onderwerp Jeroen Bosch. Hij schreef het boek ‘Jeroen Bosch voor Beginners’, geeft minicolleges en heeft een mooie website.

Site van Bosch-kenner Frank van Geloven

┌─────────────────────────────────────────────────────── 
brabantsdagbladHet Brabants Dagblad laat zich uiteraard ook niet onbetuigd. Op haar site heeft de redactie een link waar ze nieuws en achtergronden rondom het jaar van Jeroen Bosch verzamelt. In februari komt de krant met een speciale bijlage.     

Het Brabants Dagblad over Jeroen Bosch

┌───────────────────────────────────────────────────────  embleemOeteldonkOeteldonk is in de ban van dè’s echt Bosch. Het motto van carnaval dat zondag 7 februari van wal steekt. Een krappe week voor opening van de grote Bosch-tentoonstelling. Een betere opwèrremer kunde nie hebbe!     

 Oeteldonksche Club in de ban van dè’s echt Bosch

┌─────────────────────────────────────────────────────── 
Logo Jeroen boschuisHet Jeroen Boschhuis. Van 1485 tot aan zijn dood in 1516 woonde en werkte Jeroen Bosch aan de Markt 61, genoemd ’t Root Cruijs. Het is niet open voor publiek. Maar deze site – met veel informatie – biedt wel een virtueel kijkje achter de gevel.

Jeroen Boschhuis

nb: Deze lijst is zeker niet compleet maar door mij samengesteld op basis van mijn eigen interesses