In gesprek met… Marianne Schoone

Marianne lijstje slotblogBosch heeft me vastgenageld aan de stad’

Op 1 januari van dit jaar ging haar blog de lucht in. Vandaag, op 9 augustus 2016, publiceert Marianne Schoone haar laatste Boschblog. En nee, het is beslist geen toeval dat die samenvalt met de dag waarop, 500 jaar geleden, Jeroen Bosch werd begraven.

Waarom stop je?

frankvangeloven“Dit is een mooi, symbolisch moment. Het Jeroen Bosch-jaar is nog niet afgelopen, maar je merkt goed dat het niet meer zo leeft als een paar maanden geleden. Qua evenementen wordt het toch een beetje afvinken. In de eerste maanden was er zoveel dat de onderwerpen zich spontaan aandienden. Nu zou ik er echt naar op zoek moeten, wil ik in min of meer hetzelfde tempo blijven bloggen. En dat past niet meer bij de doelstelling die ik had: vertellen hoe je als ‘gewone Bosschenaar’ zo’n jaar ervaart.”

En, hoe was het?

met Gerrie

“Hartstikke leuk. In de stad was het ongekend druk, dat was gezellig. Ook veel winkeliers die vooraf sceptisch waren, toonden zich blij verrast. De horeca moest uitzendkrachten uit Utrecht laten aanrukken. Het draaide uit op een enorme reclame voor Den Bosch, veel mensen hebben de stad echt ontdekt. Dat is een mooi neveneffect.”

Was de tentoonstelling in het Noordbrabants Museum ook voor jou het hoogtepunt?

willemalexander“Ja, toch wel. Ik ben later nog naar het Prado in Madrid geweest, waar je ook de Tuin der Lusten kon zien, zijn opus magnum. Maar de expositie in Den Bosch had een bonus: je zag de schilderijen in de stad waar hij ze zelf gemaakt heeft. Je kon hem bij wijze van spreken op een muurtje aan de Dieze zien zitten werken aan een schets. Dat is echt bijzonder.”

Is Jeroen Bosch echt gaan leven voor je?

imgres-1“Ik ben hem meer gaan waarderen, dat is natuurlijk vaak zo als je je ergens in verdiept. Maar zeker bij Bosch geldt: hoe vaker je kijkt, hoe meer je ziet. En omdat er weinig bekend is over zijn leven, is er ook meer ruimte om te fantaseren. Bij de dansvoorstelling van Compagnie Marie Chouinard die ik vrijdag op Festival Boulevard zag, viel me ook nog eens op in wat voor vreemde houdingen hij al die rare figuurtjes zette. ”

Hoe zou dat zijn voor andere Bosschenaren?

boschparade“Tot dit jaar dachten veel Bosschenaren vooral aan het ziekenhuis als ze de naam Jeroen Bosch hoorden. Je moet toch echt onder een steen hebben gelegen als je nu nog niet weet dat Bosch een middeleeuwse schilder was, geboren en getogen in onze stad. Bovendien is er heel veel creativiteit losgekomen vanwege dit jaar. Kijk eens naar de Bosch Parade bijvoorbeeld waar veel mensen aan meewerken.”

Was je het nooit zat?

Fish Pond Song_Wieringa

“Nee, het bleef intrigeren. Ik heb ook veel boeken van hem gelezen, ik heb er echt heel wat uren in gestoken. En ik ben vrijwilligster voor het promotieteam van Jeroen Bosch 500, daar heb ik ook veel aan gehad. Dat bracht me bijvoorbeeld naar de opening van de tentoonstelling van Jeroen Kooijmans, in het Stedelijk Museum. Het vrijwilliger zijn knoopte ik zo mooi vast aan de journalistieke drive – afwijking zo je wilt – dat je overal snel bij wilt zijn. Dat is nog steeds heerlijk. En het was ook goed voor mijn betrokkenheid: Bosch heeft me vastgenageld aan de stad.”

Wat voor reacties kreeg je?

bril4“Met een blog deel je verhalen. En passant geef je nuttige tips waar veel mensen dankbaar gebruik maken. De virtual reality-trip in de Raadskelder bijvoorbeeld. Dat er een  Tuin der Lasten wordt geschilderd in een van de vele leuke eettentjes in de stad. Anderen ontdekten via de Jeroen Boschroute in mijn blog de superleuke wandelboekjes van de Paadjesmakers.”

Was het niet te veel een elitair feestje, zoals sommigen vooraf vreesden?

images-1“Nee, kijk eens naar de Wonderlijke Klim op de Sint-Jan. Of de lichtshow van Bosch by Night. Daar is toch niks elitairs aan? Natuurlijk zijn er Bosschenaren die er niks van moesten weten, maar dat is hun keuze. Voor de stad is het goed geweest, dus ook voor de Bosschenaren. Vergeet ook niet dat er honderden mensen als vrijwilligers actief zijn.”

Ander punt van kritiek was: de commercie heeft zich te veel meester gemaakt van het Jeroen Boschjaar. Eens?

jb-etalages-westside“Nee, ik heb me er niet aan gestoord. Een bombardement van commercials vroeg aandacht  voor de expositie en andere activiteiten in het Jeroen Boschjaar, maar ze waren effectief en mooi gemaakt. En ik vond het leuk dat er zoveel te zien was in al die winkeletalages. Dat gaf een gevoel van saamhorigheid, van trots. Sommige winkeliers zijn er juist te laat op ingesprongen, anders was het nog meer geweest.”

Ga je een traantje wegpinken als je blog ten grave is gedragen?

jb-foto-schaatser“Nou nee, er komen weer andere dingen op mijn pad. Maar toen ik afgelopen zondag de hoogmis in de Sint-Jan bijwoonde, ervoer ik dat wel als een plechtig moment: tijd om te stoppen. Al sluit ik niet uit dat ik toch nog een keer een blogje post als ik de neiging niet meer kan onderdrukken.”

@René van der Lee