Bosch en dan nog een schepje er bovenop

Man, o man, wat een prachtige voorstelling! Theaterfestival Boulevard had niet mooier kunnen beginnen dan met de dansvoorstelling The Garden of Earthly Delights.

imgres-1De  wereldberoemde Canadese danseres en choreografe Marie Chouinard (1955) is bezig met een permanente zoektocht naar de essentie van het bewegende lichaam. Ze gaat daarbij tot het uiterste: toen ze bij haar eerste solo Short Untitled Dance live in een emmer urineerde, bracht dat nogal wat reuring teweeg. Wat haar niet belette om later op het podium te masturberen…

Inmiddels laat ze het dansen over aan haar Compagnie. Voor the Garden of Earthly Delights -die haar wereldpremière in Den Bosch beleefde – nam ze de Tuin der Lusten als uitgangspunt. Tien dansers verbeelden achtereenvolgens de tuin der lusten, de hel en het paradijs.

imgres-2Als het doek opent, zoemen we in op het middenpaneel. Chouinard neemt steeds een ander tafereel uit de Tuin der Lusten onder de loep. Herkenbare figuren in hun bizarre houdingen. Chouinard laat ze dansen, op de enige denkbare manier, helemaal in de geest van Bosch. Zo doet ze als het ware nog een flinke schep bovenop de fantasie van Bosch.

De overvolle publieke tribune krijgt een live-verslag voorgeschoteld van zijn opus magnum, ervaart de onderhuids zinderende lusten. Bosch zou zich met open mond vergapen aan zijn dansende, springende, kronkelende en kruipende creaties.

imgresHet geluid van regendruppels leidt het tweede deel in: de hel. Het toneel is donker, een soliste staat op twee emmers. Microfoon aan de mond produceert ze angstaanjagend gegrom. De krakende muziek van Louis Dufort klinkt.  De rillingen lopen je over de rug.
Het podium ligt intussen bezaaid met Amerikaanse vuilnisemmers en andere attributen waarop de spelers zich op krankzinnige wijze uitleven. De hel als waanzinnige speeltuin. Het Land van Maas en Waal in zijn meest duistere gedaante.

Een danser rolt, zittend op een bureaustoel, met grote lange passen over het toneel. Een ander valt in een emmer, armen en benen omhoog en wordt daarna opgetild door een derde danser; ze versmelten tot een bundel bengelende benen en armen. Iedereen rent en krioelt door elkaar. Hilarisch. De hel in optima forma.

Adam-Eva-Detail-uit-een-triptiek-van-Jheronimus-BoschDaarna belanden we in de serene stilte van het paradijs. We zien God, geflankeerd door Adam en Eva. Het tafereel vermenigvuldigt zich. Tien dansers wisselen van gedaante. Wie Adam was, wordt Eva. God wordt Adam. Ze hoeven hiervoor alleen van houding te veranderen. Het Tableau Vivant beweegt zich richting publiek. ‘Het paradijs komt naar ons toe’, fluistert mijn buurvrouw.

Vervolgens schrijden de dansers sierlijk achteruit om uiteindelijk op te gaan in het schilderij. De triptiek van the Garden of Earthly Delights sluit zich weer, in afwachting van haar komende wereldtoernee.

Jammer dat de voorstelling hier maar twee keer te zien is geweest. Maar niet te lang getreurd: Theaterfestival Boulevard heeft in samenwerking met JB500 liefst elf projecten in de aanbieding die -de een wat meer dan de ander- geïnspireerd zijn op het werk van de middeleeuwse schilder. Van Piknik Horrifik van Laika  dat een tuin schept vol paradijslijke geneugten tot het confronterende  Guilty Landscapes van Dries Verhoeven.

Mocht je er meer van willen weten: behalve de informatiestand op de Parade waar je alles kunt vinden over de Boulevard en haar voorstellingen, staat in de Kerkstraat een stand van JB500. Vol informatie over wat ons nog te wachten staat in dit jaar van Jeroen Bosch (bij de waterbar!)

Een indruk van Compagnie Marie Chouinard:

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

2 reacties op Bosch en dan nog een schepje er bovenop

  1. Anoniem zegt:

    Prachtig verwoord. Ik heb ook genoten, Kees

    Liked by 1 persoon

  2. Anoniem zegt:

    Mooi geschreven stuk! De boulevard zal helemaal wel in het teken staan van Jeroen Bosch. Leuk om dit op allerlei manieren, ieder op zijn eigen manier, vanuit verschillende invalshoeken, vorm te geven. Ben benieuwd! Lizette

    Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s